Solglasögon: Den ultimata guiden

Solglasögon är en viktig del av sommaren. De skyddar dina ögon från solen och håller dig cool samtidigt när du spelar på MGA casinon eller klassiska Vikinglotto online. Men det finns några saker du bör veta innan du köper nästa par solglasögon. För det första är inte alla solglasögon lika bra. Vissa erbjuder mer skydd mot solen än andra. Så när du köper solglasögon ska du se till att leta efter en etikett som säger “UV400-skydd” eller “100 % UV-skydd” Det betyder att linserna blockerar 99-100 % av både UVA- och UVB-strålning.

För det andra är inte alla solglasögon lika bra. Bara för att ett par solglasögon ser trendiga ut betyder det inte att de faktiskt skyddar dina ögon från solen. Så när du köper solglasögon ska du se till att leta efter en modell som passar din ansiktsform och ger bra täckning för ögonen.

De 9 mest populära solglasögonstilarna 2022

1. Överdimensionerade solglasögon

2. Solglasögon med kattögon

3. Runda solglasögon

4. Aviator solglasögon

5. Sköld solglasögon

6. Solglasögon med omlott

7. Sport solglasögon

8. Polariserade solglasögon

9. Solglasögon utan bågar

De 5 värsta solglasögonmissarna du gör just nu

1. Att inte ha solglasögon alls

2. Bär solglasögon i fel storlek

3. Du byter inte ut dina solglasögon när de går sönder

4. Inte rengöra dina solglasögon regelbundet

5. Du använder inte ett fodral för att skydda dina solglasögon när du inte har dem på dig

– Hur man reparerar skadade solglasögonbågar

Ska jag bära mina glasögon eller solglasögon på vintern?

På vintern är det viktigt att skydda ögonen från solen lika mycket som på sommaren. Men på grund av de kortare dagarna och den lägre solen behöver du kanske inte ha solglasögon hela tiden. Om du bär glasögon ska du se till att de har en antireflexbeläggning för att minska bländningen. Och om du har solglasögon, se till att ta av dem när du går inomhus så att dina ögon kan anpassa sig till ljusförändringen.

Hur du förvarar dina solglasögon på rätt sätt (och förhindrar att de skadas)

När du inte har solglasögon på dig är det viktigt att förvara dem ordentligt för att undvika skador. Det bästa sättet att göra detta är att lägga dem i ett fodral eller en låda. Och se till att hålla dem borta från värme och direkt solljus.

Solglasögonlinser kan lätt bli repade, så det är också en bra idé att rengöra dem regelbundet med en mjuk trasa.

Hur du rengör dina solglasögon på rätt sätt

Du bör rengöra dina solglasögon minst en gång i veckan för att ta bort smuts, damm och fingeravtryck. Det bästa sättet att göra detta är att använda en mjuk trasa och linsrengöringsmedel. Och undvik att använda starka kemikalier eller slipmaterial, som kan skada linserna.

När du rengör linserna ska du se till att gå i en cirkulär rörelse från mitten och utåt. Och undvik att torka av linserna när de är torra, eftersom detta kan repa dem.

Hur ofta ska jag byta ut mina solglasögon?

De flesta solglasögon håller i 2-3 år med rätt skötsel. Men om du märker repor på linserna eller skador på ramarna är det dags att byta ut dem. Se också till att kontrollera etiketten på dina solglasögon för att se om de har ett utgångsdatum.