Upptäck kontaktlinser

Glasögon behöver inte vara fula! De kan tvärtom förhöja det estetiska blickfånget och skapa intrycket av ett starkt intellekt. Men för dig som känner dig obekväm i glasögon, finns det lyckligtvis modernare alternativ – de diskreta kontaktlinserna!

Har världen blivit konturlös och disig? Då är det dags för ett besök till optikern! Synfel kan drabba både barn, vuxna och äldre och kan också vara medfött. Med åldern kommer många att uppleva en försämrad synförmåga – plötsligt är allt suddigt när man försöker läsa ett meddelande eller kanske kolla sport- och spelresultat på mobilen. Oavsett om du har en åldersrelaterad närsynthet eller ett konstaterat synfel så finns det en mängd olika typer av linser att välja mellan.

Fördelar med kontaktlinser

”Vart lade jag nu mina glasögon?” – frågar du dig kanske medan du faktiskt har dem på huvudet. Nej, det är inte lätt att hålla reda på alla sina saker! Men med kontaktlinser slipper du leta efter brillorna. Dessutom märks linserna knappt, varken för dig själv eller för din omgivning.

Olika typer av kontaktlinser

Engångslinser

Precis som det låter använder man bara engångslinserna en gång. Detta är ett bra alternativ för den som vill varva mellan glasögon och linser – på hemmakvällar kanske man föredrar glasögon medan man vill ha kontaktlinser på jobbet. Du slipper dessutom linsbehållare eftersom du bara använder linserna en enda dag. Vanligtvis kan man köpa engångslinser i storpack med trettio till nittio stycken par.

Månadslinser

Som namnet antyder är detta kontaktlinser som man kan använda under en hel månad – perfekt för dig som använder linser varje dag och vill undvika storpack. Du använder linsvätska för att enkelt rengöra månadslinserna, både efter och före användning. Över natten ska de förvaras i en särskild behållare för linser.

Dygnet runt-linser

För dig som vill ha möjlighet att sova med linserna på, är dygnet runt-linser ett utmärkt val. Med dessa linser är du alltid redo – du kan läsa tidningen eller kanske kolla oddset på mobilen i sängen direkt när du vaknar. Du kan alltså använda dessa linser dygnet runt, vanligtvis upp till en månad. Denna typen av linser behöver inte nödvändigtvis rengöras varje dag. Om du använder smink som exempelvis mascara eller kajal, kan det dock vara lämpligt att rengöra linserna ibland. Smuts och partiklar som fastnar på linserna kan skapa både irriterade ögon och nedsatt syn.

Färgade linser

Om du vill förändra din ögonfärg är färgade linser något för dig. Dessa finns både med och utan styrka. Ibland kallas de för crazylinser, men då är de vanligtvis färgade i nyanser som skapar ett onaturligt intryck – kul vid exempelvis halloween eller på maskerad. De kan vara lila, rosa, vita eller mönstrade. De flesta föredrar dock de vanliga ögonfärgerna som blå, grön eller brun. Var försiktig om du beställer linser på nätet – vissa oseriösa leverantörer säljer lågkvalitativa linser som kan orsaka skador på ögonen. För att vara på den säkra sidan är det bäst att rådgöra med en optiker.

Skötsel & rengöring

Det finns en hel del saker att tänka på när man hanterar linser. Eftersom de ska sitta direkt på dina ögon är det viktigt att de är helt fria från smuts och bakterier. Se till att du inte har tvålrester kvar på fingrarna när du tar på dig linserna – det kan svida rejält! Linserna ska endast rengöras i linsvätska eftersom vanligt vatten innehåller bakterier. Återanvänd aldrig linsvätskan utan ta ny för varje rengöring. Förvara linserna i en särskild linsbehållare när de inte används och se till att den är ordentligt återsluten. Undvik att bära samma linser längre än vad som rekommenderas av producenten.