Bära linser när man är förkyld?

Denna fråga har nog dykt upp hos många linsbärare när de känner sig förkylda men ändå tänkt ta sig till jobbet eller röra sig ut för andra ärenden. Svaret på denna fråga är nej, du ska inte bära dina linser då du känner dig förkyld eller sjuk. När du bär på en förkylning så svullnar slemhinnorna i ögonen och tårproduktionen minskar vilket betyder att ögat blir torrare, och att kombinera linser med torra ögon är aldrig en bra ide.  Att använda linser vid förkylning kan även ge infektioner i dina ögon. Normalt släpper en lins igenom upp till 98% utav det syre som ögat behöver, vilket är mycket men inte 100% av det syre som ögat faktiskt behöver. Ögoninfektion får du oftast när du är sjuk och hängig och det i kombination med den syrebrist som linsen kan ge ditt öga kan i många fall resultera i ögoninfektion. Då kan det normalt ta upp till 14 dagar innan du kan använda linser igen.

En annan orsak är att ögats naturliga bakterieflora är rubbad under din förkylning vilket gör att motståndskraften i ögat är mycket svag vilket ofta resulterar i en mängd virus och bakterier på hornhinnan. Att använda linser under denna tid kan skada ditt öga och ge bestående ärr på din hornhinna. Vänta istället tills du är helt frisk, så snart viruset har lämnat kroppen så kan du åter bära dina linser igen.

Med andra ord ska du helt undvika alla typer utav linser när du bär på en sjukdom eller förkylning. Dessa dagar rekommenderas du istället att använda glasögon om det behövs så att du slipper onödiga irritationer och inflammationer. Du har bara två par ögon så var rädd om dem.

sickeyes