Skydda ögonen mot solljus med UV-linser

linser

Att vistas ute i solen utan solglasögon kan vara mycket skadligt för dina ögon. För de som bär linser eller glasögon till vardags kan detta dock vara lite jobbigt. Det finns förvisso speciella solglasögon anpassade för att bära vanliga glasögon under dem, men dessa är i regel inte så bekväma, och dessutom är ofta skyddet otillräckligt. Självklart kan du bära vanliga linser även under solglasögon, men det finns ett betydligt smidigare sätt att komma runt problematiken. Ett sätt är att använda UV-skyddade linser, och det finns idag flera olika sorter som erbjuder varierande starkt skydd mot solen – några bättre än andra.

Precision UV är en populär variant från Ciba Vision som skyddar väldigt bra mot solljus. Det är en månadslins med hög vätskehalt, som du bör rengöra då och då för bästa effekt.

Lens 55 UV CSR är en annan lins som skyddar ännu bättre, dessa är dock lite dyrare men effekten är svår att slå. Denna lins har ett gult optiskt filter som kraftfullt dämpar solens farliga strålningar och samtidigt förhindrar åldersförändringar i ögats gula fläck. Lens 55 kan tyvärr vara lite svår att få tag på eftersom få svenska optiker säljer produkten. Det rekommenderas därför att vända sig till internetbutiker om du vill ha tag i ett par. Här kan du läsa lite mer om linserna.

Vi rekommenderar samtliga läsare som ska iväg på solsemester i vinter att använda UV-skyddade linser. Detta gäller självklart även de som på något sätt lyckas exponeras av svenskt solljus nu i höst/vinter.