Vilka linser ska du välja?

Är dygnet-runt-linser något för dig

De flesta av oss linsanvändare börjar med endagslinser, som man plockar i och ur och slänger – varje dag. Dessa är väldigt bra för du passar på att lära dig tekniken och dessa linser är även mjukare än de flesta linser – delvis för att de inte är gjorda för att användas mer än en gång. Märker du att det här med linser är något för dig och du vill använda dom mer på heltid så finns det fler riktigt bra alternativ att överväga.

Dygnet-runt-linser ett bra heltidsalternativ

Många av oss som använder linser mest hela tiden ser det som ett tidskrävande och framförallt onödigt moment att gå igenom varje morgon och kväll. Ibland har man inte tid eller lust att stå framför spegeln och sätta i och ta ur linserna. Ibland glömmer man faktiskt bort det helt och morgonen därpå känns det som att linserna blivit ett med ögat. För att undvika detta problem är dygnet-runt-linser ett bra alternativ. Dessa kan du använda dygnet runt i upp till 30 dagar, utan att du behöver ta ut och rengöra dom – ja, du behöver knappt tänka på dem alls!

Hitta rätt dygnet-runt-linser

Nackdelen med dessa linser är att de är aningen dyrare än de flesta månadslinser. Detta för att det ställs mycket högre krav på dygnet-runt-linserna. Men om du använder linser ofta, kan det verkligen vara värt det i längden. Lägg bara ner lite tid och rådfråga din optiker för att hitta de dygnet-runt-linser som passar dig bäst!

Fördelen är som sagt att du slipper spendera tid framför spegeln varje morgon och varje kväll. Ibland kan det faktiskt kännas direkt ohygieniskt att stå och peta sig själv i ögat och hur många gånger har det inte hänt att man har tappat linsen någonstans men snabbt lagt ner linsen i linsvätskan och hoppats på det bästa. Inte att föredra, men vi har alla gjort det.

Det som är lite klurigt med dygnet-runt-linser är att de inte passar alla linsanvändare. Däremot, trots vad många tror, kan dygnet-runt-linser vara ett bra alternativ för dig med torra ögon som tycker att vanliga linser kliar och torkar ut dina ögon. Detta på grund av att dygnet-runt-linsen är skapad för att släppa igenom mycket syre, vilket ögat tycker om, samtidigt som de är gjorda för att inte behöva lika mycket vätska för att vara sköna att använda. Vanliga linser behöver den linsvätska som vi låter dem vila i under nätterna, just för att kunna hålla sig mjuka.

Material och användning

De flesta dygnet-runt-linser är gjorda av ett material som heter silikonhydrogel, som släpper in mycket mer syre än vanliga linser som ska underlätta användandet och göra det mer hälsosamt för ögat. Med vanliga linser är det lätt att känna som att ögat är “instängt”, just på grund av att vanliga linser har mindre kapacitet att andas. Dygnet-runt-linser rekommenderas att bäras upp till 30 dagar i sträck, och hur länge du vill och kan bära linserna utan avbrott känner du av bäst själv. Dygnet-runt-linserna är bra att fortsätta med efter att ha använt endags- och månadslinser ett tag. Om du vill börja med dygnet-runt-linser direkt som helt ny linsanvändare rekommenderas inte detta då det är viktigt att ögat sakta får vänja sig vid att bära linser, innan du går över till att ha linser i dygnet runt. Du bör heller inte köpa dygnet-runt-linser själv utan be en optiker göra en ny koll på dina ögon för att ta fram ett bra alternativ till dig.

Prova sedan linserna en månad innan du gör en bedömning och var beredd på att du de första dagarna kommer att tycka att det känns konstigt att inte plocka ut linserna inför kvällen. När du sedan hittar en bra modell för dig kommer du inte att ångra ditt val! De kräver ingen skötsel alls och ger oss som använder linser ofta en enorm frihet.