Idrotta med linser istället för glasögon

När man idrottar är det inte käckt att ha på sig glasögon. Det funkar helt klart när man motionerar som att gå eller jogga men ska du spela en sport kan det blir svårt. Ett utmärkt sätt att slippa gå till optikern stup i kvarten för att laga dina glasögon är att istället skaffa linser som gör att du kan idrotta utan att helt utan krångel.

fotbollglasögon

Hur påverkar synnedsättning personen i idrott?

En nedsättning inom synen kan vara mycket olika, 100 000 personer i Sverige mellan åldrarna 16-84 kan inte ens läsa en ”vanliga dagstidning” med eller utan linser samt glasögon. Det här är dock en funktionshindring som personerna har och det finns såklart bara mildare former av begreppet synnedsättning. Med en sämre syn kan kontrasterna skilja mellan objekt och bakgrund. Spelar du till exempelvis handboll kan man som spelare med försämrad syn inte finna den rätta timing som krävs för att fånga bollen i rätt tid innan den då kanske träffar ens ansikte. Spelar man fotboll och en hög boll kommer, kan det vara svårt att hitta rätt tillfälle som man ska nicka fotbollen. Det kan alltså göra ens reaktionsförmåga kortare vilket är allvarlig när man riskerar att blir skadad på det här sättet.

Byt glasögon mot linser

För att slippa att få till exempel en boll i ansiktet som spelare med försämrad syn kan man skaffa glasögon om de funkar i den idrott som man håller på med men vanligtvis när det gäller bollsporter som exemplet var i det här fallet går det inte riktigt heller. Att få en boll på glasögonen kan vara smärtsamt och få konsekvenser framöver på träningar och matcher. Att spela och utöva en idrott med linser är därför ett perfekt alternativ då man kan röra sig obehindrat och gå in i eventuella närkamper utan att man behöver lägga energi på glasögonen. Man kan nicka, ramla omkull, göra simhopp, fånga den där avgörande bollen och rädda bandybollen från att gå in utan att samtidigt behöva rädda glasögonen också.

Med linser kan man röra sig obehindrat och därmed kunna lägga all fokus på att bli så bra som möjligt i den idrott som man är aktiv i. Det kan föda fram stjärnor inom massor av olika sporter och det linser kan man säga är framgången till allt. Tyvärr är linser relativt dyrt och med den statistik som finns måste defintiivt någon av världstjärnorna ha linser som de tar jobb för att kunna klara av att finansiera linser. Som forna idrottstjärna är det vanligt att ta jobb som ambassadörer för olika företag och bolag. Läs mer om betsson och deras ambassadörer Anna Lindberg, Christian Olsson och Hanna Ljungberg med flera som använder linser.

Våga idrotta frittbollglasögon

Det kan vara en svår övergång från att ha glasögon till att börja använda linser. Håller man på med en idrott där man hela tiden måste se upp för att inte få glasögonen spräckta kan det vara en idé att i alla fall bara testa linser. Man kan prova sig fram och gå med babysteg, testa att bara ha linser i på träningar, matcher och övningar av olika slag.