Myter om kontaktlinser

Det dyker upp felaktig information och myter om precis allt. Att få tag i fel information är dessutom extra lätt nu när man har tillgång till allt genom internet. Vi tänkte i detta inlägg slå hål på några av de vanligaste myterna inom kategorin kontaktlinser.

Kontaktlinser är obekväma – Nej, kontaktlinser känns knappt i ögat, däremot är det lätt hänt att lite smuts följer med när man i början är ovan vid att sätta in sina linser. Följer smuts med på linsen så kommer linsen att kännas obekväm. Ta då ut linsen, rengör den och testa igen.

Kontaktlinsen kan försvinna bakom ögat –  Detta är en myt som man hört sedan barnsben. Skräcken att linsen ska försvinna in bakom ögat och fastna. Speciellt om man råkar somna med linsen. Nej, detta kan inte ske. Det är fysiskt omöjligt för både smuts och linser att försvinna in bakom ögat. Vi har membran i ögonen som ansluter innanför ögonlocken vilket gör att inget kan hamna bakom.

Kontaktlinser kan fastna i ögat – Nej, dina kontaktlinsen kan inte fastna i ditt öga. De är lätta att ta bort och du ska använda dig av den metod som din optiker rekommenderar. Är du däremot torr i ögonen eller använder en lins som är gammal så kan det kännas som att linsen sitter hårdare i ögat. Men som sagt, linsen kan absolut inte fastna.

Linser orsakar ögoninfektioner – Linserna ger inga infektioner i ögat om du sköter dina linser rätt och slänger dem när de är gamla. Tänk därför alltid på att rengöra ordentligt, byta linsvätska i behållaren och släng alltid dina linser när de gått ut.

Linser är alltid svindyrt – Kontaktlinser kostade lite mer till en början men har sjunkit i pris väldigt mycket. Idag kan du finna riktigt billiga kontaktlinser. Speciellt om du söker efter dem på internet.

S1_NewWearers_Header_Desktop_Tablet_insert2mon20