Skydda ögonen från blått ljus

När barnen förr i tiden spenderade varje eftermiddag framför TV:n brukade föräldrarna alltid konstatera något i stil med att ”ni kommer få fyrkantiga ögon”. Idag spenderar vi inte riktigt lika mycket tid framför just TV:n, men däremot har skärmarna mer eller mindre tagit över våra liv. Det är inte längre bara några timmar efter skolan som man spenderar framför rörliga bilder, utan denna teknik följer med oss från dess vi vaknar tills vi somnar. Att skärmarna påverkar vår hälsa är idag inte längre en hemlighet – även om det inte är just synen som tar stryk.

Blått ljus?

Det som gör våra skärmar tydliga är det blåa kortvågiga ljuset som också finns i dagsljuset mitt på dagen. När vi har detta typ av ljus på våra skärmar så känner vi igen det som visas och får en korrelerande bild av verkligheten i exempelvis mobilkameran. Tar vi bort det blåa ljuset får vi en gulare eller rödare bild på skärmen.

Är man mitt i det senaste Super Mario på sin Nintendo Switch, snapchattar på mobilen, eller plöjer Netflix fram till småtimmarna, följer alltså detta blå ljus med oss sent på kvällen. Hjärnan tror fortfarande att det är dag, och håller därför energinivåerna uppe. Nervbanorna är på alert, dina tankar är aktiva och ditt känsloliv i full storm. Känner du igen symptomen på några sömnlösa nätter? Tar du bort det blå ljuset förstår hjärnan att dagen är slut och det är dags att varva ned. Tänk därför på att sänka ljusstyrkan både i ditt rum och på dina olika enheter en stund innan du vill kunna sova.

Ögats anatomi

Ögat består ju av flera komplexa delar vilka tillsammans skapar en liten bild på näthinnan som kan skickas vidare till synloben som sitter i bakhuvudet. Eftersom nerven som skickar bilden leder genom hela hjärnan är det alltså många områden som används för att leda bilden från näthinnan till våra olika tolkningscentrum. Hela hjärnan påverkas när vi använder vårt synsinne.

När vi använder skärmar flödar ljuset mot oss hela tiden, och ljus har den effekten på oss att vi blir piggare. Du vet själv vilken skillnad du har i energinivåer under sommaren och vintern. Detta beror till allra största del på ljusets flöde. Precis som det är härligt att känna sig pigg och alert på dagen behöver vi dock en omställning av våra energinivåer för att kunna gå och lägga oss och sova gott. Det är detta som gör det blåa ljuset från våra skärmar till ett problem.